Pienydinvoimalan esisuunnittelusta sopimus Kuopiossa, käytännön toimet alkavat

18.7.2024

Steady Energy Oy:n tiedote 18.7.

Kuopio kasvattaa panostustaan lämpöä tuottavan pienydinlaitoksen suunnitteluun, kun Steady Energy Oy ja Kuopion Energia Oy päättivät laitoksen esisuunnittelusta. Pieni ja yksinkertainen ydinreaktori auttaisi Kuopiota pääsemään ilmastotavoitteisiin ja tuottaisi edullista energiaa kaupungin lämmittämiseksi. Nyt solmitulla sopimuksella alkaa käytännön työ kohti laitoksen investointipäätöstä.

Kuopion Energia ja teknologiayhtiö Steady Energy ovat allekirjoittaneet vuoden mittaisen esisuunnittelu­sopimuksen. Lopullisena tavoitteena on voida aloittaa pienydinvoimalan rakentaminen kaukolämmön tuottamiseksi Kuopioon jo 2030-luvun alussa. Sopimuksen osana Kuopion Energia käynnistää pienydinvoimalan mahdollisia sijaintipaikkoja koskevan ympäristövaikutusten arvioinnin.

Nyt alkava työ tähtää investointipäätöksen tekemiseen ja laitoksen rakentamiseen. Investoinnista päättää Kuopion Energia, joka myös aikanaan hakee tarvittavia kaavamuutoksia. Kaavapäätös kuuluu Kuopion kaupungille. Rakennusaika on arviolta 3,5 vuotta.

Laitoksen sijainniksi sopivat paikat tarkentuvat esisuunnittelun ja ympäristövaikutusten arvioinnin aikana. Yleisesti ottaen kaupungeissa sopivia paikkoja ovat esimerkiksi olemassa olevat teolliseen käyttöön sopivat tontit.

Steady Energyn laitosyksikkö on pystyyn nostetun merikontin kokoinen ja rakennetaan maan alle peruskallioon. Koska kyseessä on ydinvoimala, se ei tarvitse polttoaineenkuljetuksen raskaita logistiikkaketjuja, laitos ei tuota käydessään lainkaan kasvihuonekaasupäästöjä eikä vaikutta kaupunkikuvaan kuin rajallisesti. Steady Energyn suunnitteleman pienydinvoimalan voi sijoittaa turvallisesti myös asutuksen lähelle.

Pienydinvoimalla tuotettu lämpö on kilpailukykyistä verrattuna vaihtoehtoihin. Steady Energyn kehittämä teknologia on koeteltua ja yksinkertaista. Pienydinvoima­hankkeita on käynnissä tai valmisteilla myös muualla, kuten esimerkiksi Kanadassa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa ja Ranskassa.

Lisätiedot:

Tommi Nyman, toimitusjohtaja, Steady Energy Oy
+358503607823, tommi.nyman@steadyenergy.fi

Esa Lindholm, toimitusjohtaja, Kuopion Energia
+358407097101, esa.lindholm@kuopionenergia.fi

« Takaisin etusivulle

« Muut ajankohtaiset uutiset