Asiakastarina

”Hyppäys 2020-luvulle” – Älykäs lämmönsäätö ja talotekniikan valvonta samaan pakettiin Kallanrannassa

Älykäs lämmönsäätö tuo säästöä energiankulutukseen rivi- ja kerrostaloissa. Ratkaisut suunnitellaan kuhunkin kohteeseen sopivaksi. Kallanranta 5–7:ssa saatiin synergiaetua Kuopion Energian ja Oumanin yhteistyöstä.

Kuopion Energian asiakasvastaava Antti Lappalainen on huomannut, että älykäs lämmönsäätö kiinnostaa yhä useampaa kerros- ja rivitalon asukasta Kuopion alueella.

”Älykäs lämmönsäätö perustuu siihen, että kiinteistön lämmönsäätö ottaa huomioon sääennusteen, kun normaalisti lämmitys seuraa suoraan ulkolämpötilaa. Lisäksi lämmitykseen vaikuttavat huonelämpötilat, jotka mitataan jokaisesta asunnosta. Niistä hetkistä, kun lämpöä menee paljon veden lämmittämiseen, voidaan leikata muuta lämmitystä. Energiaa säästyy, kun nämä kolme pientä asiaa yhdistyvät”, Lappalainen selittää.

Kauniissa Väinölänniemessä sijaitseva kerrostalo Kallanranta 5–7 on tyypillinen älykkään lämmönsäädön kohde. 24 asunnon kiinteistössä vaihdettiin lämmönjakokeskus LVIS-remontin yhteydessä vuonna 2016. Lämmönjakokeskusta ei siis tarvinnut kokonaan uusia, vaan päivitys älykkääseen lämmönsäätöön riitti. Kuopion Energian palveluista tämä löytyy nimellä Älykäs tasalämpövahti.

Motivaationa energian hinnan nousu ja vanhentunut hälytysjärjestelmä

Kallanranta 5–7:n hallituksen puheenjohtaja Antti Partanen kertoo, että vuonna 1969 rakennetun talon vanhassa lämmönsäädössä ”ei ollut muuta kuin kehitettävää”.

”Ennen lämpötalouden remonttia kahdeksan vuotta sitten lämmönsäädöt olivat alkuperäisasetuksissaan. Lämmitys oli jäykkä reagoimaan ulkolämpötilaan”, Partanen kuvailee.

Tilanne parani remontin myötä, mutta vuonna 2022 Partanen ja muu taloyhtiön hallitus innostuivat älykkäästä lämmönsäädöstä Kuopion Energian kampanjan ansiosta. Syyksi Partanen mainitsee energian hinnan nousun. Lisäksi vanhassa valvontajärjestelmässä osa hälytyksistä ei välittynyt minnekään. Hälytyksiä syntyi esimerkiksi ilmanvaihtokoneen moottoririkosta. Silloin kaapissa vilkkui vain yksinäinen led-valo.

Nyt lämmönjakokeskus on päivitetty älykkääksi ja anturit mittaavat lämpötilaa joka asunnossa, autotallissa ja käytävässä. Lisäksi Kallanrannassa asennettiin samalla kertaa uusi valvonta-alakeskus, josta hallinnoidaan taloyhtiön automaatioita, kuten ulkovaloja. Valvonta-alakeskuksen uudistuksesta vastasi Ouman.

Automaatio ja valvonta kuntoon samalla kertaa

Ouman on automaatio- ja energiahallintaratkaisuihin erikoistunut yritys, joka toimii älykkään lämmönsäädön projekteissa Kuopion Energian yhteistyökumppanina; lämmönjakokeskukset sisältävät Oumanin automaatiotekniikkaa. Tällä kertaa yhteistyö syveni, kun projektiin lisättiin valvonta-alakeskus.

”Nyt kiinteistö ei tarvitse päällekkäisiä automaatioratkaisuja, joissa olisi jokaisessa oma kuukausi- tai vuosimaksu ja omat sisäänkirjautumistunnukset”, kertoo Oumanin asiakaspäällikkö Aleksi Mikkonen.

Oumanin valvontasovellus Ounet hoitaa taloyhtiön automaation sekä lämmitysjärjestelmän valvonnan, jota seuraa Kuopion Energian asiantuntija.

”Tässä kohteessa valvonta-alakeskuksen alle kuuluvat esimerkiksi ilmanvaihto, kattokaivojen saattolämmityskaapelit, ulkovalojen ohjaus ja vesivuotovalvonta”, Mikkonen sanoo.

Lämmönjakokeskuksen toimintaa ja asuntojen lämpötiloja pääsee tarkastelemaan taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle ja muille halukkaille hallituksen jäsenille jaettavilla lukuoikeuksilla. Muutoksia voivat tehdä vain huoltoyhtiö ja Kuopion Energia, joten vahinkoja ei pääse sattumaan.

Joustava rahoitusmalli helpottaa investointia

”Tuntuu, että olisimme tehneet ison hyppäyksen 2020-luvulle. Kuopion Energialla oli valmis paketti, sieltä tuli suunnittelu, toteutus ja rahoitusmallikin valmiina. Oumanin asiantuntemus oli paikallaan. Mitään ylimääräistä ei tyrkytetty, vaan huomioitiin se, mikä juuri meidän kohteessa on tarpeellista”, Partanen kehuu.

Partasen laskelmien mukaan Kuopion Energian tarjoama joustava rahoitusjärjestelmä on edullinen. Syntyneestä energiansäästöstä maksetaan automaatiolaitteet ja valvomo ajan kuluessa.

”Käyttökulut ovat käytännössä yhden LVI-ammattilaisen tuntiveloitus, noin 70 euron luokkaa kuukaudessa”, hän sanoo.

”Meillä on olemassa joustava rahoitusmalli, jossa säästyneillä energiamaksuilla voi maksaa pikkuhiljaa tekniikan pois”, Lappalainen vahvistaa.

Partasen mukaan älykkäällä lämmönsäädöllä saavutettu energiansäästö on merkittävä. Kallanrannassa säästö on ollut noin 9 prosentin luokkaa. Lappalainen muistuttaa, että säästöt ovat tyypillisesti sitä isompia, mitä kookkaampaan kiinteistöön projekti tehdään.

Insinööri ei tarvitse olla

Partanen kannustaa muitakin taloyhtiöitä tarttumaan toimeen älykkään lämmönsäädön suhteen.

”Tietokonepohjainen valvonta voi tuntua monesta kaukaiselta. Se saattaa kuulostaa siltä, että täytyy pestata LVI-insinööri hommiin. Mutta se on juuri päinvastoin. Automaation kautta saamme Kuopion Energian asiantuntijuuden käyttöömme, eikä asioita tarvitse hoitaa itse. Lisäksi valvomoliittymä on selkeä käyttää”, hän kertoo.

Jos hallituksen jäsenet eivät ole innokkaita seuraamaan taloyhtiön lämpötiloja, tehtävän voi ulkoistaa kiinteistöhuollolle. Lisäksi Kuopion Energia valvoo taloyhtiön tilaa.

”Joitakin hälytyksiä on vuoden aikana tullut. Kuopion Energian valvomosta on oltu yhteydessä ja kysytty, ovatko poikkeavuudet tarkoituksellisia. Heti on saatu asiat kuntoon. Mitä nopeampi korjaus esimerkiksi putkirikon tapauksessa, sen parempi.”

 

Ota äly käyttöön