Sakky valitsi kaukolämmön ja lähijäähdytyksen Savilahden uusiin kiinteistöihin
26.11.2020
Savon ammattiopisto Sakky valitsi Savilahteen valmistuvien uusien kiinteistöjen lämmitysratkaisuksi Kuopion Energian kaukolämmityksen ja viilennysratkaisuksi lähijäähdytyksen. Osapuolet allekirjoittivat sopimuksen lämmityksen ja jäähdytyksen toimittamisesta perjantaina 20.11.2020.
Savon ammattiopisto rakentaa Savilahteen kolme uutta rakennusta. Rakennukset valmistuvat vuonna 2022 ja oppimisympäristöjen kokonaisala tulee olemaan lähes 29 000 m2. Rakentamisen ohjenuorana on alusta lähtien ollut ympäristöystävälliset ja vähähiiliset ratkaisut.
Ammattiopiston Savilahden kampusrakennusten lämmitysmuodoksi valikoitui kaukolämpö.
- Kaukolämmön puolesta puhui lämmitysmuodon elinkaarikustannukset, energiatehokkuus ja paikallisuuden näkökulmat. Lisäksi kaukolämpö on turvallinen, toimitusvarma ja helppokäyttöinen lämmitysmuoto, luettelee tilapalveluiden tulosaluejohtaja Ari Orsjoki Savon koulutuskuntayhtymästä.
Myös rakennusten viilennyksessä Savon ammattiopisto luottaa paikallisuuteen: kaukojäähdytyksessä käytettävä kylmä vesi tulee Kallavedestä. Kaukojäähdytys on vaivatonta ja toimintavarmaa, mutta myös taloudellinen ratkaisu.
- Valitsemalla kaukojäähdytyksen säästämme niin huolto- ja kunnossapitokustannuksissa kuin tilaratkaisuissa. Myös melukuormat ympäristölle pienenevät, kertoo Orsjoki.
- Olemme iloisia syntyneestä sopimuksesta. Kaukoenergiaratkaisumme tarjoavat asiakkaillemme helpon ja ekologisesti kestävän tavan hoitaa kiinteistöjensä lämmityksen ja jäähdytyksen tuotanto, kommentoi Kuopion Energian kaukolämpöjohtaja Reima Lassila.
Kuopion Energian kaukolämpö on asiakkaille huoleton valinta. Lämpö tuotetaan enenevissä määrin uusiutuvilla lähiseudun biopolttoaineilla. Vuoteen 2024 mennessä kaukolämpö on 80 prosenttisesti biopolttoaineilla tuotettua.
Kallan kylmä on vastuullista jäähdytystä, jossa hyödynnetään Kallaveden syvänteistä saatavaa kylmää vettä. Kiinteistöistä vapautuvaa ylijäämälämpöä kierrätetään lämpöpumppujen avulla alueen kaukolämmön tuotantoon. Tämä kokonaisratkaisu pienentää ympäristön kuormitusta merkittävästi verrattuna perinteisiin jäähdytysratkaisuihin. Vapaajäähdytyksen eli kylmän järviveden osuus tuotannosta on yli 70 prosenttia.