Asiakastarina
Mitä aiemmin vesivahingon havaitsee, sen parempi
Harva tietää, että Kuopion Energialla analysoidaan jokaisen kaukolämpöön kytketyn kiinteistön tilaa seuraamalla muun muassa kaukolämpöveden virtausta ja kiinteistön energiankulutusta. Arto Nokelakaan ei tiennyt, ennen kuin hänelle soitettiin poikkeavasta kaukolämmön käytöstä – kaukolämpöä näytti kuluvan hänen kotonaan todella paljon.
Eräänä iltana Arto Nokela sai puhelun Kuopion Energian asiakasvastaava Antti Lappalaiselta. Nokelan omakotitalossa oli huomattu epätyypillistä kaukolämmön käyttöä.
Poissa kotoa ollut Nokela ajoi kotiin ja etsi Lappalaisen kanssa syytä suureen kulutukseen.
”Huomasin, että käyttöveden mittari pyörii, vaikka vettä ei käytetty. Vuotoa ei kuitenkaan näkynyt missään. Soitimme yhdessä putkimiehen apuun seuraavalle aamulle ja suljimme päävesihanan”, Lappalainen kertoo.
Putkimiehen saavuttua tämä etsi ongelmakohtaa kaksikerroksisesta omakotitalosta. Nokelalle kävi onni onnettomuudessa, sillä vika oli alakerran wc:n lattialämmityksessä. Talon alakerta ei ole aktiivisesti asumiskäytössä.
”Jos vuoto olisi ollut yläkerrassa, voitaisiin olla nyt hotellissa”, Nokela toteaa.
Vettä oli kuitenkin ehtinyt vuotaa kymmeniä kuutioita. Nyt alakerrasta on purettu lattia ja osa seinästä. Vakuutusyhtiöön on otettu yhteyttä ja varsinaisen putkivaurion etsiminen jatkuu edelleen.
Vesivahinkoa ei aina havaitse lainkaan
Lappalainen kertoo, että Nokelan tapaus on tyypillinen esimerkki vesivahingosta asiakkaan käyttövesiputkistossa. Niitä sattuu kuitenkin melko harvoin.
”Tällaisia tapauksia, joissa asiakas on tietämätön vesivahingosta, on ehkä yksi tai kaksi vuodessa”, hän sanoo.
Nokela kuvailee, että vahinko ei ollut ulkoapäin havaittavissa.
”Seinät eivät tihkuneet vettä, eikä vettä ollut lattiallakaan. Seinä oli lämmin, mutta eipä sitä tavallisessa arjessa huomaa”, Nokela kertoo.
”En seuraa vesimittaria ja laskutkin tulevat nykyään e-laskuna automaattisesti. En olisi siis laskustakaan osannut havainnoida vesivahinkoa”, hän lisää.
Lappalainen kannustaakin seuraamaan omaa kaukolämmön, ja miksei sähkönkin, kulutusta Väppi-sovelluksesta. Sovellus ei kuitenkaan kerro suoraan, että vesivahingon mahdollisuus on olemassa. Jos tuntee talon päiväkohtaisen energiankulutuksen tarkasti, poikkeama voi herättää epäilykset. Käyttöveden kulutuksen näkee sen sijaan vesimittarista. Jos vettä näyttää kuluvan, vaikka sitä ei käytä, on syytä epäillä vesivahinkoa.
Poikkeaman huomaaminen Kuopion Energian valvomossakin vaatii yleensä pidemmän ajan kuin yhden päivän.
”Vaikea jossitella, mitä olisi tapahtunut, jos vuotoa ei olisi huomattu. Kokemuspohjalta voin sanoa, että vahingot olisivat olleet paljon suuremmat”, Nokela tiivistää.
”Kuopion Energialla on työkalut ja ihmiset, jotka niitä osaavat käyttää. Silloin voidaan ennakoida ja reagoida tarvittaessa. Se näkyy asiakasrajapinnassa positiivisena”, hän kiittelee.