Asiakastarina

Suomen pisin tonttijohto lämmittää Puijon tornin

Kuopion maamerkki, Puijon torni, on nykyisessä muodossaan seissyt paikallaan vuodesta 1963. Monia postikortteja ja maisemakuvia inspiroinut näkötorni keskellä kauneinta suomalaista järvimaisemaa on puhututtanut paljon ja nähnyt monenlaista toimintaa ja tapahtumaa. Uusin, ei niin näkyvä muutos on ollut vanhan öljylämmitysjärjestelmän vaihtaminen Kuopion Energian ekokaukolämmöllä toimivaksi. Kun ollaan keskellä luonnonsuojelualuetta, tämä muutos tuntuu aika tärkeältä.

– Tällä paikalla on paljon historiaa. Kolmen erilaisen tornin aikana on Puijon mäellä nähty niin murtomaahiihtoa, laskettelua, kuin mäkihypyn kultakausia. Usein puhutaan, että on puisto keskellä kaupunkia. Täällä on taas kaupunki keskellä puistoa, hymyilee Puijon matkailualueen yrittäjä, Puijo Peak Oy:n toimitusjohtaja Pekka Niemelä, katsellessaan tornin näköalatasanteelta aukeavaa panoraamamaisemaa.

Määrätietoista kehittämistä

Vuodesta 2019 saakka toiminut yritys on alkanut kehittää Puijon mäen matkailu- ja palvelutarjontaa määrätietoisesti, mutta luontoarvoja kunnioittaen. Yksi tärkeimmistä asioista on ollut saada kuopiolaiset kiinnostumaan taas Puijon laesta. Muualta tulevat turistit ovat tietenkin tärkeitä, mutta jotta paikka saadaan kunnolla pyörimään ja palvelut pidettyä yllä, siihen tarvitaan kuopiolaisia kävijöitä.

– Vetovoimaisimpia juttuja meillä on ollut nämä teemoitetut luontopolut, halloween- ja joulupolku. Pelkästään näiden aikana meillä on tänä talvena ollut kävijöitä lähes 70 000, ja siitä iso osa on kuopiolaisia. Kuopiolaiset ovat taas löytäneet Puijon, ja se on aivan huippujuttu, Niemelä kiittelee.

Tärkeä asia matkailun kehittämisen ohella on ollut Puijon tornin ja Puijon majan vanhan öljylämmitysjärjestelmän päivittäminen ympäristöystävällisempään muotoon. Puijo Peak Oy:n kestävän kehityksen arvot olivat synergiassa Kuopion kaupungin ympäristötavoitteiden kanssa, ja yhdessä kaupunki ja yritys saivat luotua sopimuksen, jonka avulla projektiin päästiin lähtemään.

Kolmen tahon yhteisprojekti

– Kuopion kaupungin tilapalveluiden, eli meidän vuokranantajamme kanssa selvitystyötä tehdessämme kävimme läpi erilaisia lämmitysmuotoja, ja luontoarvot mukaan huomioiden voittajaksi selviytyi kaukolämpö. Kuopion Energia oli paikallisena, luotettavana toimijana siinä vaiheessa sitten luonnollinen yhteistyökumppani, Niemelä muistelee.

Puijon 150-metrisen mäen ja sen päällä yli 220 metriin kohoavan tornin huipun saattaminen kaukolämmön piiriin ei ollut aivan yksinkertainen urakka. Jo olemassa oleva kaukolämpöverkko oli mäen alla, joten mäelle piti rakentaa Suomen pisin tonttijohto lämmön toimittamista varten. Mäen juureen rakennettiin myös pumppaamo.

Jotta urakka ei kuulostaisi liian helpolta, mukana olivat myös matkailutoiminnan jatkuminen isojen kaivuutöiden aikana, sekä kaivamista rajoittavat luonnonsuojelualueen määräykset. Urakkaa tehtiinkin useassa osassa, jotta matkailualueen turistivirroista koostuva tulonlähde ei tyrehtyisi.

Keskeytymätön toiminta

– Noin 300 000 ihmistä kävi Puijon mäellä sinä aikana, kun projekti oli käynnissä. Ensin rakennettiin piha-alue ja siihen putkistot, sitten seuraavana kesänä putket alas pumppaamolle. Siitä selvittiin, kaikki asiakkaat pystyttiin palvelemaan ja katkoksia toimintaan ei tullut, Niemelä kiittelee.

Urakka valmistui vuoden 2023 syksyllä, ja nyt Puijon huipun rakennukset lämpiävät Kuopion Energian ekokaukolämmöllä.

“Kyllä se jotenkin niin hyvältä tuntuu, kun ei tarvitse enää tilata öljyrekkoja tänne luonnonsuojelualueen keskelle.”

– Tämä on sellainen hanke, joka tuo hyvää sanomaa eteenpäin. Puijon mäellä tapahtuvat asiat kiinnostavat aina ihmisiä, ja mielestäni voimme toimia majakkana muillekin. Jos meillä hoidetaan asiat hyvin ja siitä kerrotaan, ehkä joku muukin innostuu tarttumaan toimeen, Niemelä päättää.