Asiakastarina

Rintamamiestalo lämpiää nyt järkevällä ekokaukolämmöllä

Alun epäluulot hälvenivät naapurin kanssa keskustellessa ja numeroiden laittamisella paperille. Viime syksynä Juho Rissanen liittyi niiden runsaslukuisten kuopiolaisten joukkoon, joiden kodit lämpiävät kaukolämmöllä.

Kuopiolaisen Juho Rissasen omakotitalo lämpeni öljyllä, ja sekös painoi mieltä. Rissanen on asunut puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa rintamamiestalossaan noin viisi vuotta. Koko ajan pariskunnalla on ollut mielessä, että öljystä on päästävä eroon.

– Akuuttia tarvetta vaihtamiselle ei ollut öljykattilan tekniikan tai aikaisempien vuosien kustannuksien puolesta. Enemmän vaihtopäätöstä vauhdittivat ekologiset syyt sekä energian hinnan muutokset keväällä 2022, Rissanen kertoo.

Mutta millä talo lämpiäisi jatkossa? Vuonna 1954 rakennettu rintamamiestalo asettaa lämmöntuotannolle omat haasteensa, sillä siinä on monia huoneita ja kulmia. Kaukolämmön hinnasta ja saatavuudesta Rissasella oli huono kuva, joten se karsiutui heti alussa pois. Sen jälkeen Rissanen pohti maalämmön ja ilma-vesilämpöpumpun välillä.

– Onneksi juttelin aiheesta naapurini kanssa, sillä hän kehotti miettimään kaukolämpöä uudelleen. Perehdyin asiaan ja ymmärsin, että mielikuvani kaukolämmön kalleudesta tai monopolien pelinappulana olemisesta perustui ainoastaan median luomaan kuvaan Etelä-Suomen tilanteesta, Rissanen pohtii nyt.

Kaukolämpö voitti vertailun

Rissanen vertaili eri lämmitysmuotoja ja teki laskelmia. Laskelmat osoittivat, että talon useammassa kerroksessa sijaitsevat 160 asuinneliötä olivat haastavia ilma-vesilämmölle. Myös maalämpö olisi ollut isompi investointi, ja sille olisi pitänyt ostaa melko iso yksikkö, jotta laitteen kapasiteetti riittäisi tämänkokoiseen vesikiertoisella patterijärjestelmällä lämpenevään taloon.

– Lopulta omien insinööriaivojenikin mielestä kaukolämpö alkoi tuntua järkevälle. Massatuotettu energia on ympäristönkin kannalta järkevämpää kuin se, että jokaisessa talossa on omat lämmöntuotantoyksikkönsä, Rissanen sanoo.

Vanhoilla asuinalueilla on mahdollista siirtyä kaukolämpöön, mikäli kiinteistö on kaukolämpöverkoston äärellä. Kuopion Energian kaukolämpöverkosto kattaa koko keskeisen kaupunkialueen, ja se ulottuu Sorsasalosta Hiltulanlahteen. Verkoston laajuudesta kertoo se, että kuopiolaisista yli 90 prosenttia asuu kaukolämmöllä lämpiävässä kiinteistössä. Netin kautta laitettu yhteydenottopyyntö poiki Kuopion Energialta nopean vastauksen, ja asiaa päästiin edistämään.

– Asennuksissa meni pari kuukautta. Prosessi oli helppo, sillä itse ei juuri tarvinnut laittaa tikkua ristiin. Käytännössä piha avattiin, putket laitettiin sisään ja piha suljettiin. Asumismukavuuteen asentaminen ei vaikuttanut, sillä käyttökatkoa oli työpäivän verran, jolloin olimme kaikki poissa, kuvailee Rissanen.

Kauniit putket ilahduttavat insinööriä

Insinöörin talossa asennustyöllä ja asentajien kädenjäljellä on kenties suurempi merkitys kuin muissa talouksissa. Insinööri- ja asiantuntijatoimisto Swecolla työskentelevä Juho Rissanen on suunnitellut elämänsä aikana runsain mitoin teollisuuden putkia.

– Olin varma, että pääsen sanomaan putkista jotain. Mutta ei! Putket ovat todella kauniit, Rissanen kertoo silmin nähden ilahtuneena. Kaukolämpöyksikkö sijoitettiin entiseen öljykattilahuoneeseen.

Myös takaisinmaksuaika ilahduttaa Rissasta: nykyisellä energianhinnalla ja öljystä luopumiseen saatavalla ELY-keskuksen tuella kaukolämpö on maksanut itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Maalämmössä samaan voisi mennä kymmenen vuotta.

“Sekä lompakko että omatunto kiittävät.”

– Vaikka energiaa tarvitsemme edelleen saman verran kuin aiemmin, se on nyt ekologista ja massatuotettua puulämpöä. Kaukolämmön toimitusvarmuus myös helpottaa arkea: ennen öljy loppui aina kovimmilla pakkasilla ja sitä piti kannuilla täydentää. Toki siinä oli myös omaa hölmöyttä, kun ei ennakoinut, mutta enää ei tarvitse sitäkään miettiä, virnistää Rissanen.

Nyt lämpöä ja lämmintä vettä on aina saatavilla, sillä kaukolämmön tuotannosta ja toimittamisesta vastaavat päivittäin noin 130 Kuopion Energian ammattilaista. Vuosittaiset 4 000 öljylitraa saivat jäädä historiaan.

– Jos tekisin jotain toisin, niin olisin kysellyt lopuiltakin naapureilta, että liitytäänkö kaukolämpöön samalla kerralla, vinkkaa Rissanen muille omakotitaloalueella asuville.

Muutaman kuukauden kokemuksella Rissasen laskelmat ovat pitäneet paikkansa, ja 100-prosenttisesti biopolttoaineilla tuotettu kaukolämpö keventää huolta ympäristöstä.

– Huoneiden lämpötila on huomattavasti aiempaa tasaisempi. Sekä lompakko että omatunto kiittävät, summaa Rissanen.

Lue lisää

Liity kaukolämpöön