Työntekijätarina
Maarit Antikainen, viestintäpäällikkö
Minun, kuten monen muunkin energialaisen, tarina alkoi opintojeni harjoittelusta. Noin 20 vuotta sitten alkaneella matkallani olen saanut nähdä niin oman organisaationi kuin koko alankin muutokset.
Vuonna 2002 hain Kuopion Energialle viestinnän lisäkoulutuksen harjoitteluun, sillä mieleeni oli jäänyt markkinointiviestinnän tradenomiopintojen aikaisen opiskelukaverini positiiviset puheet yrityksestä. Enpä harjoittelupaikkaa hakiessani olisi uskonut minkälainen taival minulle kehittyisi energia-alalla.
Harjoittelun jälkeen minua pyydettiin jäämään assistenttitiimiin sijaiseksi. Sijaisuuksia tuli eri liiketoiminnoista niin toimitalolta kuin voimalaitokseltakin, joten koko organisaatio tuli tutuksi. Työn ohessa sain elämääni myös uuden roolin kahden tyttäreni myötä. Molempien lasten jälkeen minulle soitettiin, että joko olisin valmis palaamaan työelämään, joten työnhakijana olen yhä vasta-alkaja.
Vuonna 2008 työsuhteeni vakinaistettiin, kun Haapaniemen kolmannen voimalaitosyksikön rakentaminen alkoi. Työnimikkeeni oli tuolloin projektiassistentti. Minulla oli neljä hyvin opettavaa ja erikoista vuotta, sillä työskentelin työmaaparakeissa ainoana naisena ”insinöörimiesten” keskellä. Aloin luottaa, että tällä alalla pärjää, vaikkei teknisistä asioista tietäisikään. Ajasta jäi mukavia, jopa hulvattomia, muistoja. Parakeista siirryin takaisin Snellmaninkadun upeaan vanhaan toimistorakennukseen johdon assistentin tehtäviin. Tällöin kuvioon tuli myös assistenttitiimin esihenkilön rooli.
Maisemat vaihtuivat Kuopion keskustan tuntumasta Haapaniemen uudelle toimitalolle vuonna 2017. Tehtävänkuvani laajeni 2019, kun minusta tuli myös viestintäasiantuntija. Lopulta 2023 tehtävä muuttui viestintäpäälliköksi. Jälleen oli uutta sisäistettävää, vaikka tiiviissä yhteistyössä olinkin ollut edellisen viestintäpäällikön kanssa.
Yhteistyö kuuluu vahvasti päivittäiseen tekemiseen, sillä toimin viestintäpäällikön töiden ohella edelleen johdon assistenttina ja assistenttitiimin esihenkilönä. Vastuullani on muun muassa konsernimme ulkoinen ja sisäinen viestintä, yrityksen imago ja brändi sekä kolmen tiimini jäsenen tukeminen. Työtehtäväni vaihtelevat aina hallituksen sihteerinä toimimisesta Sähköviesti-lehden toimittamiseen. Viestintätehtävissä teen tiivistä yhteistyötä niin markkinointi- ja myyntiassistentin kuin myös johtoryhmän, kaukolämmön markkinointipäällikön ja henkilöstöpäällikön kanssa.
”On äärimmäisen mahtavaa, että on monipuolinen ja samaa määränpäätä kohti menevä jengi ympärillä.”
Kun yhteistyö on vahvasti osa arkea, tarvitaan pelisilmää, jotta työskentely on sujuvaa erilaisten ihmisten kanssa. Työni vaatii pitkäjänteisyyttä ja tarkkuutta, mutta toisaalta tietynlaista innostuvaa luonnetta. Välillä asiat ottavat aikansa ja toisinaan taas pitää uskaltautua heittäytyä uusiin juttuihin mukaan.
Innostus ei kuitenkaan riitä, vaan työelämässä pärjäämisen edellytys on, että osaaminen pidetään ajan tasalla. Työnantaja on aina tukenut osaamisen ylläpitoa ja kehittämistä hyvin. Osana työnantajan järjestämää esimiesakatemiaa suoritin viime vuosikymmenen loppupuolella tekniikan erikoisammattitutkinnon oppisopimuksella. Tuorein tutkintoni on vuodelta 2020, tradenomi (YAMK), liiketalouden kehittäminen. Työnantaja mahdollisti minulle joustavilla työaikajärjestelyillä ja muilla omaehtoisen opiskelun pelisäännöillä työn ja opintojen yhdistämisen.
Energia-ala ei koskaan ollut haaveeni, mutta viestintä tuntui selkeältä suunnalta. Koin olevani ennemmin sananiekka kuin numeroiden pyörittelijä. Ala on kuitenkin osoittautunut merkitykselliseksi ja erittäin kiinnostavaksi työtantereeksi. Meistä on monen kuopiolaisen arjen onnistuminen kiinni. Vaikka meillä tehdään tärkeää työtä, ei työnteko itsessään ole liian vakavaa vaan rempseää, reilua ja rehtiä.
”Aamukahvit juodaan yhdessä ja siinä samalla tuetaan toisiamme niin työ- kuin vapaa-ajankin asioissa. Kyllä siinä herskyvää ja hurttia huumoriakin lentää aika ajoin.”
Motivaatio työhön tulee luonnostaan, ja toimistolle on kiva tulla. Työyhteisö on toimiva ja tukea saa aina tarvittaessa. On hedelmällistä, että pulmia ja uusia ideoita voidaan pallotella yhdessä.
Työstä palautuminen on tärkeää. Olen aloittanut työn vastapainoksi uusia harrastuksia kuten työsuhdepolkupyörällä seikkailun kesäisin ja ympärivuotisen salikuntoilun. Akkuja latailen vanhempieni kesämökillä sekä kaveriporukan vuosittaisilla ulkomaan reissuilla.
Nuorille haluan vielä sanoa, että kannattaa ehdottomasti pitää energia-ala mukana valikoimassa, kun on aika puntaroida opintojaan ja tulevaisuuttaan. Alallamme on valtavasti erilaisia tehtävänkuvia, joissa voi hyödyntää monenmoista osaamista. Ja vaikka energia-ala on vielä enemmän miehinen, sopii kaikki toimenkuvat yhtä lailla kaikille. Jokaisen työ tällä alalla on arvokas osa koko yhteiskuntaa ylläpitävää järjestelmää. Täällä tietää tekevänsä työtä, jolla on tarkoitus.