Pienydinvoimalahanke

Nimeään suurempi lämmönlähde

Vuoteen 2035 asti kotikaupunkimme Kuopio lämmitetään pääosin polttamalla puuta Haapaniemen yhteistuotantolaitoksella. Vanhempi voimalaitosyksikkö on elinkaarensa loppusuoralla, ja nyt on oikea hetki etsiä korvaavia tuotantomenetelmiä. Pienydinvoima on yksi varteenotettava vaihtoehto.

Pienydinvoima on tulevaisuuden ratkaisu

Pienydinvoimaa (SMR=small modular reactor) pidetään yhtenä keskeisistä ratkaisuista, jotka mullistavat energiantuotannon. Se on lähes päästötöntä energiaa, joka voidaan integroida olemassa oleviin kaukolämpöverkkoihin. Ydinkaukolämmön tuotantokustannusten odotetaan olevan kohtuulliset.

Pienydinvoimala osana kaupunkia

Pienydinvoimalan vaikutus kaupunkikuvaan jää hyvin vähäiseksi. Maan päälle aidataan teollisuustontti. Varsinaiset tuotantotilat ovat maan alla kallioperässä. Yksi pienydinvoimalaitosyksikkö vastaa kooltaan pystyyn nostettua merikonttia. Kuopioon on kaavailtu kahta 50 MW:n yksikköä.

Kuopioon suunniteltu pienydinvoimala tuottaa vain lämpöä, joten se on huomattavasti isoja yksiköitä yksinkertaisempi laitos. Soveltuvista sijoituspaikoista on tehty selvitys, joista kiinnostavimmat valitaan 2025 alkupuolella ympäristövaikutusten arviointiin.

Miten voin vaikuttaa?

Kaupunkilaisilla on mahdollisuus vaikuttaa projektin etenemiseen alueiden kaavoituksien sekä ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) yhteydessä. YVA-menettelyssä ääneen pääsevät ne, joihin hanke voi vaikuttaa, kuten alueen asukkaat, järjestöt ja viranomaiset. 

Kuopion kaupunki vastaa kaavoitusprosessin etenemistä. Kuntalaisilla on mahdollisuus osallistua mielipitein ja muistutuksin kaavoituksen eri vaiheisiin. Kaavan vireilletulovaiheessa laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Kaavasta tiedotetaan Kuopion kaupungin verkkosivuilla kuulutuksella ja kaavoituskatsauksessa.

Päivitämme tietoa YVA-menettelyn ja kaavoituksen etenemisestä tälle hankesivulle ja verkkosivujemme tiedotteisiin sekä pidämme paikalliset toimittajat ajan tasalla.

> Lisätietoa osallistumisesta kaavoitukseen kaupungin verkkosivulla.

Miten projekti etenee?

Laitoksen lopullinen sijainti valitaan ympäristövaikutusten arvioinnin ja kaavoitusprosessin kautta. Pienydinvoiman kartoittaminen etenee yhteistyössä Steady Energyn kanssa vuoden mittaisen esisuunnittelusopimuksen ajan.

Me Kuopion Energialla käynnistämme ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) valituille laitoksen sijoituskohteille. Kaavoituksen käynnistämme yhdessä kaupungin kanssa. Sekä YVA että kaavoitus alkavat vuoden 2025 aikana.

Voimalan rakentamisajaksi arvioidaan 3,5 vuotta. Rakentaminen voisi alkaa 2030-luvun alkuun mennessä. Haapaniemi 2 -yksikkö saavuttaa elinkaarensa pään vuonna 2035. Alustava aikajana alla.

2023 – Sijoituspaikkaselvitys mahdollisista sijoituspaikoista

2024 – Esisuunnittelusopimus Steady Energy Oy:n kanssa

2025 – Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) ja kaavoitus

2026 – Ydinenergialakimuutoksen esitys eduskunnan käsiteltäväksi

2028 – Uusi ydinenergialaki astuu voimaan

2029 – Päätös pienydinvoimalan rakentamisesta

2030 – Pienydinvoimalan rakentamisen aloitus

2035 – Pienydinvoimalan valmistuminen ja Haapaniemen 2-voimalaitosyksikön käytöstä poisto

Usein kysytyt kysymykset

Miksi Kuopioon suunnitellaan pienydinvoimaa?

Suomi on pitkällä puhtaassa energiantuotannossa ja menee hyvää vauhtia kohti ilmastotavoitteita. Pohjoisena maana energiankulutuksestamme noin kolmannes on lämpöä, ja sitä tuotetaan tällä hetkellä polttamalla mm. turvetta, biomassaa ja öljyä.

Jotta saavutamme ilmasto- ja muut kestävyystavoitteet, myös lämmön pitää olla päästötöntä. Tähän pienydinvoima on yksi mahdollinen ratkaisu. Kuopiossa Haapaniemi 2 -laitosyksikön tuotanto on korvattava vuoteen 2035 mennessä laitoksen elinkaaren täyttyessä.

Kuka päättää pienydinvoimalan investoinnista?

Esisuunnittelusopimus on tyypillinen välivaihe merkittävien investointien toteutuksessa. Päätöksen esisuunnittelusopimuksesta ovat tehneet Kuopion Energian johto hallituksensa hyväksymänä sekä Steady Energy Oy.

Kuopion Energia tekee päätöksen mahdollisesta varsinaisesta investoinnista suurelta osin esisopimuksen aikana selvitettävän työn tuloksena – jos Kuopion Energia pitää hanketta liiketoiminnallisesti houkuttelevana. Kuopion Energia hakee myös tarvittavat kaavamuutokset, joista päätöksen tekee Kuopion kaupunki.

Suomessa ydinvoimalaitoksen rakentamisen edellytyksenä on eduskunnan myöntämä periaatepäätös. Luvanhakija (Kuopion Energia) voi hakea periaatepäätöstä, kun ympäristövaikutusten arviointi on tehty ja Säteilyturvakeskus (STUK) on todennut, että laitos täyttää lain edellyttämät turvallisuuteen liittyvät ehdot.

Kuinka paljon pienydinvoimala maksaa? Kuka sen maksaa?

Varsinaisen pienydinvoimalan hinta sovitaan erikseen investointisopimuksessa. Pienydinvoimala on sekä hinnaltaan että kooltaan murto-osa perinteisestä isosta ydinvoimalasta.

Paikallinen energiayhtiö voi hankkia laitoksen itsenäisesti. Hinnan ja muiden kustannusten on oltava kilpailukykyisellä tasolla muihin vaihtoehtoihin verrattuna.

Minne pienydinvoimala tulisi Kuopiossa?

Soveltuvista sijoituspaikoista on tehty selvitys. Laitoksen sijainniksi soveltuvat paikat tarkentuvat esisuunnittelun ja ympäristövaikutusten arviointityön edetessä ja työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä kaavoittajan kanssa.

Miten sijainti valitaan ja miten käy kaupunkikuvalle? Kuka päättää paikan?

Pienydinvoimalan sijantiin vaikuttaa moni seikka: alueen sijainti suhteessa kaukolämpöverkkoon, alueen soveltuvuus teolliseen toimintaan ja esimerkiksi alueen nykyinen kaava sekä käyttötarkoitus.

Steady Energyn pienydinvoimalat rakennetaan maan alle peruskallioon, eikä perinteistä polttoainetoimitusten logistiikkaa tarvita, joten vaikutus kaupunkikuvaan on rajallinen. Laitosalueen maanpäällinen osa on aidatulla valvonta-alueella, jonne ulkopuolisilta on pääsy kielletty.

Voimalan rakentamisesta päättää Kuopion Energia kaupungin konserniohjeen mukaisesti menetellen, ja sijainti valitaan muun muassa edellisen kysymyksen seikkojen perusteella. Varsinainen kaavoituspäätös kuuluu Kuopion kaupungille.

Onko turvallista sijoittaa pienydinvoimala lähelle asutusta?

Laitosta ei rakenneta asuintalojen viereen, vaan sille soveltuvalle rajatulle teollisuustontille maan alle kallioperään.

Ydinvoimaloilla ei ole enää kiinteää kilometrimääräistä turvaetäisyyttä kuten ennen oli. Säteilyturvakeskus STUK muutti turvaetäisyyksiä koskevia määräyksiä vuoden 2024 helmikuussa. Nykyisin ydinvoimalan sijaintia, asutuksen läheisyyttä sekä suojaetäisyyksiä arvioidaan tapauskohtaisesti. Turvallisuuden kriteerit ovat tiukat.

Tämänhetkisen arvion mukaan Steady Energyn suunnitteleman pienydinvoimalan voi sijoittaa turvallisesti myös asutuksen lähelle.

Paljonko laitoksesta syntyy ydinjätettä? Minne käytetty ydinpolttoaine sijoitetaan?

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikkaa ei ole päätetty, mutta loppusijoitukseen soveltuva tekniikka on oltava tiedossa investointipäätöstä tehtäessä.

Yhdestä Steady Energyn pienydinvoimayksiköstä syntyy käytettyä ydinpolttoainetta koko 60 vuoden elinkaaren aikana noin yhden pakettiautollisen verran. Kuopioon suunnitellaan kahta yksikköä.

Kaikki Suomessa syntyvä käytetty ydinpolttoaine on loppusijoitettava Suomeen. Suomi on maailman ensimmäinen maa, jossa loppusijoitus on tarkoitus käynnistää, mahdollisesti vuonna 2025.

Loppusijoituksen ehtona on, että sen pitkäaikaisturvallisuus on kyetty osoittamaan riittävällä varmuudella. Steady Energyllä ja Kuopion Energialla on sekä velvollisuus että edellytykset kehittää ratkaisu, ja todennäköisin on geologinen loppusijoitus Suomen kallioperään.

Nostaako pienydinvoima kaukolämmön hintaa?

Kuopion Energia tekee ratkaisunsa laitokseen investoimisesta kaupallisin perustein. Pienydinvoimalla tuotettavan lämmön on oltava kilpailukykyistä verrattuna muihin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin. 

Ydinkaukolämmön ilmeinen vahvuus on hintakehityksen vakaus ja ennakoitavuus.

Millainen on ydinkaukolämmön ympäristövaikutus?

VTT on tehnyt elinkaariarvioinnin ydinkaukolämmön ympäristövaikutuksista. Ydinvoimalaitokset eivät tuota suoria savupiippupäästöjä, vaan päästövaikutus muodostuu reaktorin polttoainekierron, laitosten rakentamisen, käytön, ylläpidon ja käytöstä poiston epäsuorista päästöistä. 

Pienydinvoimalla tuotettu lämpö on vähähiilistä. Myös muut ympäristövaikutukset arvioitiin selvityksessä pieniksi.

Lue VTT:n tiedote.

Onko kukaan tehnyt tällaista aiemmin? Onko järkevää olla ensimmäinen?

Kuopion Energia on tällä hetkellä tilanteessa pioneerin roolissa Suomessa, mutta pienydinvoima tai ydinvoimalla tuotettu kaukolämpö ei ole teknologiana mitään uutta. Steady Energyn valitsema teknologia on käytännössä koeteltua, yksinkertaista ja toimivaa. Esimerkiksi Loviisan laitokset ja Olkiluoto 3 -laitosyksikkö toimivat samalla periaatteella. Steady Energyn suunnittelema laitos on kuitenkin huomattavasti yksinkertaisempi ja pienempi kuin nyt käytössä olevat laitokset.

Pienydinvoimahankkeita on käynnissä useissa maissa – esimerkiksi Kanadassa.  Pienydinvoimalaitoksia suunnitellaan rakennettavaksi muun muassa Isossa-Britanniassa, Ruotsissa ja Ranskassa.

Ydinvoimalla tuotetaan kaukolämpöä muun muassa Sveitsissä, Bulgariassa, Kiinassa ja Ukrainassa. Maailmalla on tällä hetkellä käytössä yli sata pienydinvoimalaa muun muassa laivojen energialähteenä.

Miten voi tietää, että viime vuonna perustettu yhtiö osaa rakentaa pienydinvoimalan?

Steady Energyn LDR-50 laitoksen suunnittelu käynnistyi Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä jo vuonna 2020. Steady Energy on perustettu kaupallistamaan suunniteltu laitos. Taustalla on maailman johtava ja käytännön projekteissa osoitettu ydinteknologian osaaminen sekä kotimainen tutkittu tieto.

Steady Energyllä on töissä noin 20 ydinenergia-alan ammattilaista, joilla on erittäin pitkä kokemus ydinenergia-alasta muun muassa TVO:ssa, Fennovoimassa ja Fortumissa. Suunnittelutyön ja hankkeiden toteutuksen tukena on useita maailman johtavia ydinenergia-alan kumppaneita kuten SWECO ja TVO Nuclear Services.

Miten kaukolämpöä tuottava pienydinvoimala toimii?

LDR50-pienydinvoimalaitoksen toiminta perustuu koeteltuun kevytvesiteknologiaan, jota on yleisesti käytössä.

Ydinpolttoaineen atomien halkeaminen vapauttaa ydinenergiaa, joka lämmittää vettä isossa metalliastiassa. Veden lämpö siirretään kaukolämpöverkkoon.

LDR50-laitoksen tärkein innovaatio liittyy sen yksinkertaisuuteen. Kun ydinvoimalla tehdään pelkästään lämpöä, laitoksesta on mahdollista tehdä huomattavasti yksinkertaisempi, turvallisempi ja edullisempi rakentaa.

Mitä tarkoittaa, kun puhutaan pienydinvoimalan olevan yksinkertainen?

Laitoksessa ei ole turbiineita, koska ydinreaktion tuottamaa lämpöä ei tarvitse muuttaa sähköksi. Lämpö yksinkertaisesti johdetaan lämmönvaihtimeen ja siitä kaukolämpöverkkoon. 

Koska turbiineita ei tarvita, lämpötilaksi riittää alle 150°C. Sähköä tuottavan laitoksen turbiinit pyörivät höyryllä, jonka tekemiseksi reaktorissa kulkeva vesi pitää kuumentaa yli 300 asteeseen.

Mitä pienempi lämpötila laitoksessa on, sitä pienempiä paineita sen tarvitsee kestää, ja sitä helpompi se on rakentaa.

Laitoksen pieni koko tekee siitä monin tavoin helpommin hallittavan, myös tilanteessa, jossa laitos tarvitsee nopeasti pysäyttää.

Tapahtumat

Tässä osiossa ilmoitamme meidän tai kumppanimme järjestämistä yleisötapahtumista, joissa voit kuulla aiheesta lisää.

Ei sovittuja tapahtumia juuri nyt.

Yhteystiedot

Kuopion Energia
Esa Lindholm
toimitusjohtaja
esa.lindholm@kuopionenergia.fi

Steady Energy
Lauri Muranen
viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja
lauri.muranen@steadyenergy.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinnostaako kotikaupunkisi tulevaisuus? Entäpä muuttuva energia-ala? Tai haluatko muuten vain pysyä ajan tasalla?

Liity postituslistallemme ja saat tietoa mielenkiintoisista ja ajankohtaisista alamme uutisista sekä paikallisista tapahtumista – myös tietoa pienydinvoihankkeestamme. Eikä sinun tarvitse huolia, että sähköpostisi täyttyisi lähettämistämme sähköposteista, lähetämme postia harvoin ja vain kun on asiaa.